בעוד שכל כך הרבה בניינים ברחבי ישראל ממתינים לאישורים של תמ"א ו\או פינוי בינוי, רבים מהאזרחים בארץ כבר הבינו ש-"אם אני לי, מי לי". או במילים אחרות, רבים בישראל מחליטים על דעת עצמם ובאופן עצמאי לבנות ממדים ע"פ תקנות פקע"ר. היכן מתחילים? – קראו כאן >>
קודם כל, מה תקנות פקע"ר קובעות?
אם כיום החכמולוג השכונתי שמתגרה בעם היהודי היא מדינת איראן, הרי שאנו זוכרים היטב את עיראק ואת מלחמת המפרץ, שפרצה ב-1992 ולאחריה הוחלט בישראל על בניית חדרי ממ"ד. בעוד שבישראל עדיין יש כ-1.6 מיליון הבנויות ללא ממדים, רבים מחליטים למגן את דירותיהם בצורה עצמאית. לפי תקנות פקע"ר, מציינים הלכה למעשה את המידות של חדר הממ"ד, את החומרים שחובה להשתמש בהם במהלך הבנייה, ואת סוגי האבזור הנדרשים עבור בניית הממ"ד. כל זאת, תוך כדי ששמים דגש על תקנים בטיחותיים וחשמליים.
דרישות המידות הלכה למעשה והמבנה של הממ"ד
דרישות הממ"ד הן שונות, ארוכות ומגוונות, ככה שתוכלו למצוא מידע נוסף באתר טופ שיפוצים המרכז בתוכו את כל המידע הנדרש בתחום. עם זאת, בואו בכל זאת נעבור על הדרישות הבסיסיות של כל חדר ממ"ד באשר הוא:
· כניסה: מבחינת הכניסה לממ"ד, היא חייבת להיות מתוך הבית ולא מהחצר.
· עובי תקרה וקירות: קירות בעובי 30 ס"מ לפחות, עובי של 20 ס"מ לרצפה ו-30 ס"מ לתקרה. שימו לב, אם אתם מתגוררים במבנה בבנייה קלה, העובי המינימלי לקירות ולתקרה יהיה 40 ס"מ.
· גודל הממ"ד: רוחבו לא ירד מ-1.60 מ', גובהו לא ירד מ-2.5 – 2.8 מ', ושטחו הפנימי יהיה לפחות 9 מ"ר (5 מ"ר באישור מיוחד).
· דלת כניסה: דלת הכניסה בגודל המינימלי שלה הוא 70/200 ס"מ, והגודל המקסימלי הוא 80/200 ס"מ.
· קירות חיצוניים: ניתן לתכנן עד 3 קירות חיצוניים בלבד לממ"ד. במקרים שהמבנה מצריך בנייה של קירות נוספים, עובי כל הקירות החיצוניים יהיה חייב להיות 40 ס"מ.
· חלון הממ"ד: שטח החלון לא יכול לעלות על 1.21 מ"ר.
לסיכום, האם ממ"ד מחייב גם אביזרי בטיחות?
כמובן שכן, אביזרי הבטיחות הם חלק בלתי נפרד מהבנייה. לצורך העניין, חלון הדף רסיסים הינו חלון שמגן במקרה של פגיעה באזור הקרוב לממ"ד. כמו כן, מבחינת האוורור בחדר, התקנות קובעות שיש להתקין לפחות שני צינורות אוורור בקוטר 4 אינצ' וצינור 8 אינצ' שמיועדים למיזוג אוויר. לבסוף, אבזור הממ"ד יכלול גם שקעי חשמל בסטנדרט 230 וולט, מנורת חירום בהספק של 36 וואט, חיווט תקשורת ועוד. לסיכום, נציין שהתקנות הן רחבות מאשר מה שצוין במאמר הזה לעיל. אם אתם מתכננים לבנות ממ"ד, חובה עליכם ועל הקבלן להכיר את התקנות ולוודא שהבנייה נעשית לפי כל הדרישות המפורטות בהן, על מנת להבטיח הגנה מקסימלית במקרה של מתקפה או מצב חירום.